Μαρ 27

2o Βραβείο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό eTwinning 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατά το σχολικό έτος 2015-2016 η Β’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Σαββοπούλου Μαρία έλαβε μέρος σε eTwinning πρόγραμμα σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Mehmet Emin Yurdakul Ilkolulu από την Άγκυρα της Τουρκίας.

Το eTwinning (www.etwinning.net) είναι μια ευρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη.

Το έργο ?Playroom? απέσπασε το 2ο Ευρωπαϊκό Βραβείο για την ηλικιακή κατηγορία 4-11 στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό 2017 (https://www.etwinning.net/en/pub/highlights/european-prizes-winners-2017.htm) . Επίσης, έχει βραβευθεί με την Εθνική και την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας. Επιπλέον, απέσπασε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό E-Transformation in Education για σχολικά projects του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης (http://www.eba.gov.tr/haber/1477898060). Ακόμη, κέρδισε το 2ο βραβείο στον Εθνικό Διαγωνισμό έργων eTwinning της Τουρκίας (http://etwinningonline.eba.gov.tr/wp-content/uploads/2016/11/etwinning-eba-fatih-odulleri.pdf)

Κύριος στόχος του προγράμματος ήταν η καλλιέργεια της διαπολιτισμικής συνείδησης των μαθητών μέσα από το παιχνίδι. Τα παιδιά των δύο σχολείων συνεργάστηκαν μεταξύ τους παίζοντας και δημιουργώντας παιχνίδια αλλά και οργανώνοντας ένα εικονικό ταξίδι στη χώρα-εταίρο. Οι δραστηριότητες του έργου ήταν άμεσα συνδεδεμένες με το αναλυτικό πρόγραμμα, συνεπώς η υλοποίησή τους συνέβαλε στην επίτευξη των στόχων που τίθενται από αυτό.

Χρησιμοποιήθηκαν η ομαδοσυνεργατική μέθοδος, η μέθοδος που βασίζεται στην έρευνα και στο παιχνίδι και  η μέθοδος project. Βασική προϋπόθεση ήταν η λήψη αποφάσεων από τους μαθητές γι΄αυτό και η όλη διαδικασία διεξήχθη μαθητοκεντρικά.

Η τελετή βράβευσης θα λάβει χώρα στη Μάλτα, 26-28 Οκτωβρίου 2017 στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο eTwinning.

Όλες οι δραστηριότητες του έργου είναι αναρτημένες στο παρακάτω ιστολόγιο http://www.etwinningplayroom.blogspot.com

Νοέ 30

Βράβευση έργου eTwinning – Δελτίο τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   Κατά το σχολικό έτος 2015-2016 η Β΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Σαββοπούλου Μαρία, έλαβε μέρος σε eTwinning πρόγραμμα σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Mehmet Emin Yurdakul Ilkolulu από την Άγκυρα της Τουρκίας.

   Το έργο ?Playroom? βραβεύθηκε με την Εθνική και την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας. Επιπλέον, απέσπασε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό E-Transformation in Education για σχολικά projects του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης (http://www.eba.gov.tr/haber/1477898060). Ακόμη, κέρδισε το 2ο βραβείο στον Εθνικό Διαγωνισμό έργων eTwinning της Τουρκίας (http://etwinningonline.eba.gov.tr/wp-content/uploads/2016/11/etwinning-eba-fatih-odulleri.pdf)

   Κύριος στόχος του προγράμματος ήταν η καλλιέργεια της διαπολιτισμικής συνείδησης των μαθητών μέσα από το παιχνίδι. Οι δραστηριότητες του έργου ήταν άμεσα συνδεδεμένες με το αναλυτικό πρόγραμμα, συνεπώς η υλοποίησή τους συνέβαλε στην επίτευξη των στόχων που τίθενται από αυτό.

?   Χρησιμοποιήθηκαν η ομαδοσυνεργατική μέθοδος, η μέθοδος που βασίζεται στην έρευνα και στο παιχνίδι και  η μέθοδος project. Βασική προϋπόθεση ήταν η λήψη αποφάσεων από τους μαθητές γι΄αυτό και η όλη διαδικασία διεξήχθη μαθητοκεντρικά.

Όλες οι δραστηριότητες του έργου είναι αναρτημένες στο παρακάτω ιστολόγιο www.etwinningplayroom.blogspot.cometw_qualitylabeletw_europeanqualitylabel_82487_el9421 (1)

 

Ιούλ 21

Πρόγραμμα Β΄ τάξης «Μνήμες, Παραδόσεις, Έθιμα»

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-2016, η Β΄ τάξη του Δημοτικού σχολείου Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής υλοποίησε πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Μνήμες, Παραδόσεις, Έθιμα». Το πρόγραμμα διεξήχθη καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με διάχυση σε όλα τα μαθήματα.

Σε αυτό το πρόγραμμα τα παιδιά …
– ήρθαν σε επαφή με τις παραδόσεις του τόπου τους
– αναβίωσαν παλιά ήθη και έθιμα
– τήρησαν σύγχρονα έθιμα
– έμαθαν για την ιστορία του τόπου τους
– έμαθαν για τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα των προγόνων τους
– εντρύφησαν στη σύγχρονη ελληνική ιστορία
– έπαιξαν παραδοσιακά παιχνίδια
– δραματοποίησαν και εικονογράφησαν παλαιοχωρινούς θρύλους
– εκτέλεσαν παραδοσιακές συνταγές
– χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς

Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να δείτε το ιστολόγιο του προγράμματος με όλες τις δραστηριότητες που υλοποιήσαμε.

Μνήμες, παραδόσεις, έθιμα

IMG_7339 copy

Ιούλ 18

eTwinning Project Playroom από τους μαθητές της Β΄ τάξης

   Κατά το σχολικό έτος 2015-2016 η Β΄ τάξη του σχολείου μας, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Σαββοπούλου Μαρία, έλαβε μέρος σε ένα eTwinning πρόγραμμα σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Mehmet Emin Yurdakul Ilkolulu από την Άγκυρα της Τουρκίας. Το πρόγραμμα πραγματοποιούνταν 3 με 5 ώρες τη βδομάδα για 6 μήνες τις ώρες της Ευέλικτης Ζώνης και των Εικαστικών.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα eTwinning φιλοξενεί προγράμματα συνεργασίας σχολείων της Ευρώπης. Μέσω αυτής γίνονται ηλεκτρονικές αδελφοποιήσεις μεταξύ σχολείων. Τα αποτελέσματα των συνεργασιών αυτών αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Twinspace, όπου διεξάγεται και η καθημερινή επικοινωνία μεταξύ των σχολείων.
Στο έργο αυτό, οι συμμετέχοντες μαθητές φτιάχνουν 2 κούκλες-μασκότ, οι οποίες ταξιδεύουν στις δύο χώρες και παίζουν παιχνίδια με τα παιδιά (παραδοσιακά, ηλεκτρονικά και live ομαδικά).
Οι δραστηριότητες του έργου ήταν άμεσα συνδεδεμένες με το αναλυτικό πρόγραμμα, συνεπώς η υλοποίησή τους συνέβαλε στην επίτευξη των στόχων που τίθενται από αυτό. Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να μεταβείτε στο ιστολόγιο του έργου.

Playroom

disney style

Ιούν 20

Το θέατρο στην εκπαίδευση – Διάχυση προγράμματος Erasmus+

  Το Δημοτικό Σχολείο Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής υλοποίησε κατά το σχολικό έτος 2015-2016, Erasmus+ πρόγραμμα με τίτλο «Drama in Education – a holistic approach». Η κ. Μαρία Σαββοπούλου, εκπαιδευτικός ΠΕ70 του σχολείου, συμμετείχε σε σχετικό 10ήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο στο Ζάγκρεμπ τις Κροατίας. Στην παρακάτω παρουσίαση φαίνονται τα αποτελέσματα και η διάχυση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάπτυξης του Δημοτικού Σχολείου Παλαιοχωρίου.

  Μετά την επιμόρφωση της εκπαιδευτικού μας, ακολούθησε ενδοσχολική επιμόρφωση του εκπαιδευτικού  προσωπικού καθώς επίσης και επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς των σχολείων της εκπαιδευτικής μας περιφέρειας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έγινε εφαρμογή των καινοτόμων μαθητοκεντρικών μεθόδων στη σχολική τάξη.

Ιούν 16

Πρόγραμμα Ευέλικτης Ζώνης για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

   Η Β΄τάξη του σχολείου μας, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Σαββοπούλου Μαρία, υλοποίησε για δεύτερη σχολική χρονιά (2015-2016) πρόγραμμα Ευέλικτης Ζώνης για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Στο πλαίσιο του θεματικού δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο», και με την υποστήριξη του σχολικού συμβούλου 3ης Περιφέρειας Ν. Χαλκιδικής αλλά και του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δραστηριότητες.

Ιούν 05

Ομιλία για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 και ώρα 5 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ομιλία για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο για τους γονείς των μαθητών μας. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σχολικός Σύμβουλος της 3ης εκπ/κης περιφέρειας Ν. Χαλκιδικής, κ. Απόστολος Παρασκευάς και κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Ν. Κιλκίς, κ. Πάρης Παπαδόπουλος.

IMG_8948

Μαΐ 29

Συμμετοχή του σχολείου μας στο Συνέδριο Καρδιοπνευμονικής αναζοωγόνησης

Έλληνες μαθητές είπαν όχι στην καρδιακή ανακοπή της καθηγήτριάς τους .

Συγκινητικές στιγμές έζησαν εκατοντάδες θεατές του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας με διεθνή συμμετοχή στις 13 Μαϊου 2016 στη Θεσσαλονίκη όταν Έλληνες μαθητές Δημοτικών σχολείων Γυμνασίων και Λυκείων της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης.

(Δημοτικό Παλαιοχωρίου, Νεοχωρίου, Βαρβάρας, Γυμνάσιο Παλαιοχωρίου, Αρναίας Πευκοχωρίου Λύκειο Αρναίας Πευκοχωρίου 1ο ΓΕΛ Ν. Μηχανιώνας 14Ο Θεσσαλονίκης) πήραν μέρος στην προσομοίωση καρδιακής ανακοπής μιας καθηγήτριας τους.

Όταν η καθηγήτρια κατέρρευσε επειδή η καρδιά της σταμάτησε, οι θεατές συγλονίστηκαν όταν είδαν τις τρείς μαθήτριες της τάξης οι οποίες διαχειρίστηκαν το περιστατικό να την επαναφέρουν μετά από 7 λεπτά στην ζωή κάνοντας καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με τα χέρια τους και χορηγώντας της τρείς απινιδώσεις από τον απινιδωτή που έχουν ήδη στο σχολείο τους.

170 μαθητές σχολικής ηλικίας, στη συντριπτικής τους πλειοψηφία πιστοποιημένοι ανανήπτες Βασικής Υποστήριξης Ζωής & Αυτόματης Εξωτερικής Απινίδωσης συνόδευσαν ταυτόχρονα την αναζωογόνηση της καθηγήτριας από τις τρείς μαθήτριες διασκορπισμένοι στην κεντρική αίθουσα του Συνεδριακού κέντρου κάνοντας Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με τη βοήθεια προπλασμάτων και υπό την επίβλεψη πιστοποιημένων εκπαιδευτών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC).

Οι τρείς μαθήτριες που διαχειρίστηκαν το περιστατικό στην εξέδρα είναι ήδη δόκιμες εκπαιδεύτριες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, οι μαθητές των γυμνασίων και Λυκείων έχουν ήδη πιστοποιηθεί από το ERC μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσομειακής Φροντίδας και οι μαθητές Δημοτικού έχουν εκπαιδευτεί από τον Ανθρωπιστικό Οργανισμό SAVE A LIFE GREECE.

Οι παραπάνω φορείς που συνδιοργάνωσαν την πρωτότυπη αυτή εκδήλωση από το 2010 έχουν εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες μαθητές σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα πιστοποιώντας ήδη αρκετές εκατοντάδες.

Την διοργάνωση ανέλαβε ο Στεφανάκης Αναστάσης course Director του ERC μέλος της ΕΕΕΠΦ και συνιδρυτής του SAVE A LIFE GREECE και οι συνεργάτες του.

Από το 2010 Οργανισμός εκτός από την πιστοποίηση και την εκπαίδευση των μαθητών βοήθησε να μπουν οι πρώτοι τρείς απινιδωτές στα τρία πρώτα Ελληνικά σχολεία και άλλοι επίσης σε χωριά και δημόσιους χώρους .

Ο ανθρωπιστικός οργανισμός SAVE A LIFE GREECE κάνει κάλεσμα στην ελληνική πολιτεία, το ελληνικό υπουργείο παιδείας και το ευρωπαϊκό συμβούλιο αναζωογόνησης να στηρίξουν την προσπάθεια των εκπαιδευτών του.

Τη διοργάνωση KIDS SAVE LIVES in GREECE παρακολούθησαν 26 διεθνείς ομιλητές ανάμεσά τους η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης και των μεγαλύτερων Οργανισμών παγκοσμίως .Καταφέρνοντας εμφανώς τα παιδιά να τους συγκινήσουν.

Οι 170 μαθητές και οι 40 εκπαιδευτές τους κλείνοντας τη διοργάνωση φώναξαν δυνατά ¨Τα παιδιά σώζουν ζωές ¨ ακολουθώντας πιστά τις νέες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αμέσως μετά την εκδήλωση εκατοντάδες συγκινημένοι θεατές ανακοίνωσαν πως θα στηρίξουν παρόμοιες προσπάθειες σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με την ΕΕΕΠΦ και το SAVE A LIFE GREECE.

Να πούμε τέλος πως ο οργανισμός σε συνεργασία με την εταιρεία Dreamlab Technologies Limited, δημιούργησαν την πρώτη έξυπνη εφαρμογή στην Ελλάδα όπου δορυφόροι μπορούν να σε καθοδηγήσουν στο να φτάσεις δίπλα σε κάποιον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή. Περισσότερα εδώ: www.savealife.edu.gr

Όλες οι παραπάνω προσπάθειες σκοπό έχουν να ανεβάσουν το προσδόκιμο επιβίωσης των θυμάτων καρδιακής ανακοπής στην Ελλάδα.

Η έγκαιρη έναρξη ΚΑΡΠΑ από τον πρώτο παρευρισκόμενο, η έγκαιρη απινίδωση και η εκπαίδευση μαθητών σχολικής ηλικίας στην αναζωογόνηση, μπορούν να σώσουν ζωές στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο,

SAVE A LIFE GREECE, BOHΘHΣTE TON ΣKOΠO MAΣ.

13260013_283268158672135_942653289459531505_n 13may2016_by_Dimitris_Zachos (40) 13may2016_by_Dimitris_Zachos (38) 13may2016_by_Dimitris_Zachos (33) 13may2016_by_Dimitris_Zachos (30) 13may2016_by_Dimitris_Zachos (28) 13may2016_by_Dimitris_Zachos (27) 13may2016_by_Dimitris_Zachos (26) 13may2016_by_Dimitris_Zachos (25) 13may2016_by_Dimitris_Zachos (24) 13may2016_by_Dimitris_Zachos (23) 13may2016_by_Dimitris_Zachos (22) 13may2016_by_Dimitris_Zachos (16) 13may2016_by_Dimitris_Zachos (11) 13may2016_by_Dimitris_Zachos (3)

Μαΐ 12

Για τη γιορτή της μητέρας

   Η Ε΄τάξη του σχολείου μας, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Μαρία Κουιμτζή, δραστηριοποιήθηκε ετοιμάζοντας ένα πολύ όμορφο δώρο  για τις μανούλες των παιδιών, για τη γιορτή της μητέρας. Τα παιδιά συνέλεξαν συνταγές από τις μανούλες τους, χωρίς αυτές να γνωρίζουν για πού προορίζονται. Οι συνταγές αυτές κολλήθηκαν σε σπιράλ τετράδια, τα οποία έντυσαν εξωτερικά με ύφασμα. Κάτω από κάθε συνταγή είναι γραμμένο το όνομα της μητέρας που την έδωσε. Το χειροποίητο αυτό βιβλίο συνταγών, με τίτλο «Η κουζίνα της μαμάς», ήταν το δώρο των παιδιών προς τις μανούλες τους.

13178730_10208314025360354_8074072128124398464_n

Απρ 24

Πάσχα 2016

   Εν όψει της εορτής του Πάσχα, οι μαθητές του σχολείου επιδόθηκαν σε πασχαλινές δημιουργίες. Η Β΄τάξη του σχολείου μας, με υπεύθυνη εκπαιιδευτικό την κ. Σαββοπούλου Μαρία, έφτιαξε Λαζαράκια, το παραδοσιακό γλύκισμα για το Σάββατο του Λαζάρου. Επιπλέον, οι μαθητές της Β΄τάξης δημιούργησαν ένα Ημερολόγιο Μεγάλης Εβδομάδας, όπου αναγράφονται και απεικονίζονται τα γεγονότα της Εβδομάδας των Παθών.

 

Click to play this Smilebox photo album

 

Click to play this Smilebox slideshow

Παλαιότερα άρθρα «